Posted in Spomenik otkrićima

Spomenik otkrićima – da li je putovanje znanje?

Spomenik otkrićima – da li je putovanje znanje? Posted on April 8, 2019

Ramovi za slike, društvene mreže i blogovi ispunjeni su mudrim mislila o putovanju. Citiraju se slavni pisci, popularni glumci, kulinarski majstori, čak i nepoznati autori. Koji je cilj?

  • Da li smo prikazivanjem broja posećenih zemalja, postali cisterna znanja da možemo napisati „travel quotes“ koji će druge putnike inspirisati i motivisati?
  • Da li smo pričajući o kulturama sa kojima smo se upoznali produhovili sagovornika ili bar samog sebe?
  • Da li smo se zapitali šta zapravo znamo o državi, gradu, četvrti u kojima smo boravili da bismo podelili priču o njima?

Talasi pitanja me zapljuskuju iz reke Težo, na njenom estuarskom ušću u Atlantski okean. Slušam njihov šum i gledam u Statuu Hrista i Most 25. April naslanjajući se na Spomenik otkrićima. Golicaju me simboli. Šta bi se desilo da nije bilo ljudi pored mene, čuvenih portugalskih moreplovaca? Ne bi bilo interkontinentalnih putovanja? Svaki kontinent bi bio svet za sebe ili bi neko drugo otkriće povezalo celokupno čovečanstvo?  Niko ne može biti siguran, može samo izneti mišljenje. Ovom prilikom ja bih iznela svoje, malo za „travel quotes“, ali veliko za „Backpack calling“.

Smešten u lisabonskoj četvrti Belem, Spomenik otkrićima ili originalno Padrão dos Descobrimentos, ima obilk karavela, brodova koje su portugalski moreplovci koristili u Doba otkrića. Prvobitni spomenik otvoren je 1940.godine povodom Sajma svetskog portugalskog sveta, međutim srušen je nakon tri godine posle spora oko lokacije. Dvadeset godina kasnije, odnosno povodom obeležavanja 500 godina od smrti inicijatora otkrića princa Henrika Moreplovca, podiže se spomenik na mestu na kojem je danas. Upravo on je lik koji predvodi po 16 istorijskih ličnosti sa svoje leve i desne strane.

Rođen u Portu 1394.godine kao treći sin kralja Žoaoa I Portugalskog i kraljice Filipe od Lankastera (sestre engleskog kralja Henrija IV), bio je upravnik provincije Algarve i čovek po čijim su upustvima napravljeni laki brodovi – karavele. Fascinirala su ga nova podneblja i starom kontinentnu nepoznata roba koja bi mu donela ogromnu zaradu. Plovidbe je sponzorisao novcem od prodaje robova. Možda bi ga u današnje vreme nazivali tajkunom, ali iz sopstvene pohlepe proširio je Evropljanima vidike. Pre Henrikovih otkrića, rt Božador u Maroku (Cape Bojador) važio je za kraj sveta. Dvadesetih godina 15.veka kolonizovana su ostrva Madeira, što dovodi do zaključka da nije bilo Henrika, Kristijano Ronaldo ne bi igrao za Portugaliju! 🙂

Činjenica je da su Henrikovi poduhvati uticali na ostale moreplovce koji su stekli svetsku slavu. Bartolomeo Dijas je prvi Evropljanin koji došao do juga Afrike – Rta dobre nade 1487.godine. Vasko da Gama postao je prvi stanovnik “Starog kontinenta” koji je morskim putem došao do Indije 1497-1499.godine. Fernando Magelan predvodio je prvo putovanje oko sveta, iz Evrope je otplovio u Aziju idući na zapad i postao je prvi Evropljanin koji je prešao Tihi okean. Nažalost, nije zavšio svoju ekspediciju, jer je pognuo na Filipinima. Njegov brod “Viktorija” sa 18 članova posade vratio se u Španiju, pod čijom je zastavom plovio, 1522.godine oplovivši celu planetu i dokazujući da je zemlja okrugla. Glavna luka iz koje su isplovljavali brodovi za Novi svet iz Portugalije je bila Ribeira das Naus, koja se nalazila se par kilometara uzvodno, kod danas najvećeg lisabonskog trga Comercio.

Sve 33 figure sa spomenika obeleže su jedan vek (od polovine 15. do polovine 16.veka) i taj period dobio je naziv Doba otkrića. Njihova dostignuća povezala su svet, njihova slava je večna… I zato ponizno stojim pred Spomenikom otkrićima, verujući da jeste putovanje znanje, ali da ga ne smemo olako shvatiti.

Nije putovanje samo koračanje pločnicima nekog grada, divljenje prirodi neke zemlje, poštovanje kulture i korišćenje jezika.

Putovanje je kopanje po neotkivenom.

I dublje.

Jer putovanje su oni koji ga nose znanje…

Zato nemoj nikad reći da znaš, jer si bio tu. Znaj zbog sebe.

Obogati rečnik. Ukrasi foto-albume. Ispleti uspomene. Otvori oči.

01/04/2019. Lisabon, Portugalija