Posted in Sijena - mistična lepotica Toskane

Sijena – mistična lepotica Toskane

Sijena – mistična lepotica Toskane Posted on May 31, 2016

Ljudi ne pamte vicešampione Lige šampiona, druge pratilje na izboru za Mis sveta ili nominovane za Oskara. Pamte samo sakupljače slave, stavljajući ih tako u vitrine istorije povremeno ih čisteći od prašine vremena. Tako svi znaju za „kolevku renesanse“, grad na obali reke Arno, grad moćne porodice Mediči – Firencu. A tamo negde 50km južno od nje, posle etrurskih vinograda i usamljenih kućica od robusne opeke, iza žbuna popularnosti, krije se Sijena.

Pitam se zašto gricka semenke u poslednjem redu bioskopa dok Firenca ima glavnu rolu, zašto sedi u bekstejdžu dok Firenca graciozno gazi po crvenom tepihu, zašto ne koristi šminku dok Firenca redovno ide na skupe tretmane? Zašto živi u senci popularnije sestre kad može jednim osmehom svakoga oboriti s nogu?! Nije to njen stil… Ona ne želi ljubav na prvi pogled, želi duge izlaske i držanje za ruke do jutra, romantične priče i tajna šaputanja, želi da je neko dobro upozna pre nego što joj poljubi purpurne usne sa ukusom Chianti vina.

Ležeći na Piazza del Campo i čekajući policajku da me opomene kako to nije dozvoljeno (opet se “divim” Italijanima na prečudnim zanimanjima sa osmočasovnim radnim vremenom – naravno dvokratno), imam utisak kao da me Sijena ljuška svojim nežnim rukama i peva mi tiho „Musica E` “ sa Ramacotijem i Bočelijem. Iznad se njiše toranj Manđa, deo gradske većnice sa 88 metara (visok identično kao i sijenski Duomo). Grupe se skupljaju ispred njega kako bi krenule u ekspediciju od oko 400 stepenika i  došle do mesta gde spektakularni pogled naplaćuje karte 10 evra. Oni sa plićim džepom, bez energije za osvajanjem uspona ili jednostavno „kuleri“, posmatraju grandiozno zdanje „Palazzo Publico“ sa mesta gde se održavaju konjske trke „Palio di Siena“. Naime, dvaput godišnje, trg je okupiran sa deset konja i jahača, izabranih reprezenata sijenskih opština (ukupno ih ima sedamnaest) koji se bore za prestižnu titulu. „Palio je centar, Palio je Sijena”, kaže Marina Fiorato u knjizi “Ćerka Toskane”. Palio znači nagrada, veća od bilo koje druge… Čak je i najpoznatiji tajni agent na svetu, Džems Bond u „Zrnu utehe“, imao prilike da se upozna sa ovom tradicijom Sijene i jurca kroz uske ulice zaobilazeći “školjku” Svetog Jakova.

Posle „Moretti“ piva, gromoglasnog smeha i pošalica na račun Kineza opsednutih selfi štapovima, zaputili smo se stazama Danijela Krejga i Olge Kirilenko, i umesto zlikovaca u ljudskom obliku, jurili nestaška koji ti samo gomila kalorije – „Grom“ sladoled. Lagano se topio dok smo došetali do Salimbeni trga, gde je nastala najstarija banka na svetu. Kao da je i vučici pošla voda na usta kada je videla dve kugle sa ukusom badema i celim keksom. Prema legendi, Sijenu je osnovao vučicin „unuk“, Remov sin – Senius pa otuda ona zaštitnički motri na grad sa visine (dobro, i vreba sladoled).

Imam utisak da sam upala u vremensku kapsulu sa Bilom i Tedom (Bill & Ted`s Excellent Adventure) i čekam da se pojave Leonardo, Botičeli ili Dante. Da bih bila sigurna kako nisam izgubila razum, umivam se u fontani Gaje. Sada u vodi vidim likove svih sijenskih porodica kako navijaju na trkama, moleći se minut i po za pobedu svog predstavnika. Smrtonosno rivalstvo, zavere, zabranjene ljubavi kulminiraju između gradskih distrikta. Na kraju, sa jedne strane usklik radosti i bol u dlanovima od aplauza, a sa druge strane suze i nada da će sledeći put rezultat biti vredan nizmerne radosti.

Dok mi kapljice vode cure niz lice, idem ka kafani iz koje se čuje pesma starije gospode, pesma poput Gidrinog mega-hita „Narasla je proja mišu do kolena“. Samo malo niže, stara kafana sa pogledom na vinograde, puna je do poslednjeg mesta sa populacijom starijom od 70 godina. Prazne čaše i tanjiri, iskusni gosti, pristojne cene, pravi putokaz za dobar italijanski ručak. Pasta, pica ili lazanje, sve izgleda odlično. Pogledam one stare zgrade na rubu šumarka i imam utisak kao da sam potpuno van civilizacije, a ne samo korak iza glavnog trga. Sijena, mistična lepotica Toskane, ona koja te do jutra drži za ruku ne bi li ti otkrila nešto o sebi. Sigurna sam da ćemo dočekati zore i zore zajedno. Za sada ti samo ostavljam jedan papirić sa porukom „Vratiću se uskoro!“

26/05/2016, Sijena, Italija