Posted in Pet najfotogeničnijih mesta Evrope

Pet najfotogeničnijih mesta Evrope

Pet najfotogeničnijih mesta Evrope Posted on September 16, 2017

  1. CINQUE TERRE – Pet italijanskih sela na obali Ligurskog mora sa šarenim fasadama, do kojih je moguće doći samo vozom ili pešice, jedno su od najpopularnijih mesta za fotografe na „starom kontinentu“. Vozom od La Specije redom se ređaju: Rio Mađore, Manarola, Kornilja, Varnaca i Monteroso. Svih pet sela se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Rio Mađore je smešteno između dva krševita brda koja se spuštaju u more. Sve kuće u selu još od 1500.godine imaju po dva ulaza – jedan na nivou donje i jedan na nivou gornje ulice. Via dell’Amore, put kroz stene koji vodi do Manarole, učiniće da uživate u zvuku talasa dok hodate do sledećeg sela. Manarola, gospodarica fotografija, mesto za koje istoričari veruju da je ime dobilo po  „velikom točku“ vodenice (koju još uvek možete videti u donjem gradu). U gornjem gradu možete fotografisati gotičku crkvu Svetog Lorenca iz 14.veka. Obavezno posetite vidikovac i plažu u stenama, kao i lokalne restorane u kojima se služe savršene paste sa morskim plodovima i pesto sosom. Kornilja je selo koje potiče iz antičkog perioda, smešteno na litici visokoj 100metara i jedino je 5-terre koje ne izlazi na morsku obalu. U rimsko vreme, Kornilja je bila poznata po belom vinu. Od železničke stanice do centra, možete stići mini-busom za 3 minuta (važi dnevna vozna kart aza ovaj mini-bus). Popularna je po sladoledu “Miele di Corniglia” koji je pravljen od lokalnog meda. Varnaca, nekadašnja luka, danas je mirno mesto za uživanje na Ligurskom moru. Misteriozni drvoredi u uličicama oko crvenih, žutih i ružičastih kuća, podsećaju na bajkovite crtane filmove iz detinjstva. Na trgu ispred crkve Nostra Signora di Reggio, videćete ljude koji se opuštaju i meditiraju, pa im se možete pridružiti. Monteroso, mesto koje je obožavao italijanski nobelovac Eugenio Montale, najbolje je za kupanje i sunčanje. Duga plaža sa suncobranima i divnim restoranom iznad mora (sa pristupačnim cenama), predstavlja oazu opuštanja nakon trekinga. Srednjovekovni toranj je sad zvonik crkve Svetog Đovanija, dvorac sa tri kule sa neverovatnim pogledom na more i kula Aurora, jedina preostala od 13 kula koje su štitile selo.

  1. KOLMAR – jedan od najlepših malih gradova Evrope, popularan po svojoj lepoti i stilu. Imaćete osećaj da šetate kroz bajku i da su kuće oko vas od čokolade. Nalazi se u francuskoj pokrajini Alzas, u severo-istočnom delu zemlje. Kolmar je san svih fotografa, magija koju žele oživeti na svojim delima. Grad je star 12 vekova, smešten je na kanalima, ima prelepe trgove, fontane i kućice, stoga jedan deo grada nosi ime „Mala Venecija“. Kolmar je rodno mesto skulptora „Kipa slobode“ – Frederika Bartoldija. Možete obići njegov muzej, kao i muzej Unterlinden i katedralu. Prošetajte glavnim ulicama sa prelepim drvoredima, pojedite kolač u nekoj od šarmantno dizajniranih poslastičarnia, provozajte se čamcem kroz kanale „Male Venecije“, uživajte u cveću ako je proleće, odnosno okićenim jelkama ako je period oko Nove godine. Savetujemo da fotografišete Božićni vašar ukoliko se u tom periodu nađete u ovom pograničnom delu Francuske.
  2. SANTORINI (IA I FIRA)– ostrvo u Egejskom moru, koje bi po mišljenju mnogih arheologa i istoričara moglo biti Platonova Atlantida. Tipične bele kuće Kiklada, plavi šaloni, magarci po ulicama, pogled na ugašeni vulkan, džet set gradić Ia, otmena prestonica Fira i Crvena i Crna plaža. Santorini je bio obično ostrvo, sve do erupcije vulkana 1628 godine p.n.e. kada je postao arhipelag. Ukoliko niste spremni da izdvojite oko 15-20 evra za kafu, predlažemo da fotografišete sa vidikovaca između restorana i kafića na obroncima ostrva stojeći na belim kamenim stepenicama. Santorini je jedno od najromanitčnijih ostrva, pa ovde dolaze parovi iz svih delova sveta da izgovore sudbonosno „da“. Iskoristite priliku i fotografišite mladence uz zalazak sunca.
  3. BARSELONA – zahvaljujući čuvenom arhitekti Antoniju Gaudiji i Olimpijskim igrama 1992.godine, Barselona je postala jedan od turistički najpopularnijih i najfotografisanijih gradova. Sagrada Familia sa svojim kitnjastim detaljima; bajkoviti park Guelj sa čarobnim putićima, palmama, kućicama iz „Ivice i Marice“, klupom bez kraja i guštevom od izlomljenih keramičkim pločica (trenkadis); brdo Monžuik sa Magičnim fontanama koje u ritmu muzike menjaju boje; park Ciutadela sa jezercetom kojim plove čamci puni ushićenih turista; Casa Mila ili La Padrera i Casa Batllo – maštovite Gaudijeve građevine talasastih oblika u Paseig de Gracia, opkoljene običnim zgradama; šetalište La Rambla – jedna od pet Rambli sa kreativnim uličnim umetnicima, suvenirima i pijacom Sant Josep ispunjenu sočnim svežim voćem i ceđenim sokovima; moderna plaža Barseloneta i luka sa jahticama usidrenim ispred saber-zgrade “W Barcelona”; Gotska četvrt sa svojim uskim prolazima, malim trgovima, dućančićima. Barselona je poput filmskog studija na otvorenom, gde vas na svakom koraku čeka moment vredan fotografisanja.
  4. HALŠTAT – mesto na obali istoimenog jezera kojim dominira toranj luteranske crkve opkopljen prelepim kućama ukrašenim muškatlama sa mističnim natpisima iznad ulaza. Celo mesto se može obići za oko sat, ali ako ste hedonista ni ceo dan vam neće biti dovoljan za uživanje u lepotama Halštata. Romantični restorani, vrhunska pita od jabuke, kafa na trgu Marktplac, glavna ulica ispunjena ručnim radovima, krstarenje jezerom, ležanje na travi u vikend naselju, zavlačenje po ulicama i traženje najlepše kompozicije za “#photooftheday”, penjanje na brdo do vidikovca Sky Walk i pogled koji će vas potpuno razoružati. Možete ručati ili popiti piće sa pogledom na jezero u kome se ogledaju planinski vrhovi i onda posetiti Rudnik soli i shvatiti istoriju ovog mesta koja seže još od 5500 p.n.e. čineći ga jednim od najstarijih ljudskih naselja na “starom kontinentu”.*** fotografije: Maja Jaukovic / Fuji s4000 finepixs (1,2,4,5) i Pixabay slika br.3 (vreme kada nisam imala aparat – 2011.godina)

Save

Save

Save

Save

Save