Posted in Od crvenih fenjera do roze ulice

Od crvenih fenjera do roze ulice

Od crvenih fenjera do roze ulice Posted on April 22, 2019

Alegorična priča o crvenim fenjerima sa upotrebom sinonima zabaruši istinu o kvartu koji ima svaka metropola. Luke, mostovi, železničke i autobuske stanice, poznata su mesta na kojima možete naći “dame sumnjivog morala”. Neki kvartovi su zahvaljujući najstarijem zanatu stekli svetsku slavu: amsterdamski “Red Light District” i hamburški “Saint Pauli”. Nama najpoznatiji je beogradski Park Luke Ćelovića (uličnim rečnikom Picin park). Iako sam godinama prolazila kroz taj deo grada pohađajući nastavu na Ekonomskom fakultetu, neću pisati o njemu već o nečemu sličnom  3140km dalje.

Rua Nova Carvalho poznata je kao Roze ulica Lisabona. Nedaleko od luke i železničke stanice Cais do Sodre, puna pijanih mornara, lokalnih kriminalaca i prostitutki, bila je mesto koje su pristojni stanovnici Lisabona bez dvoumljenja zaobilazili.

Kako se više ne bi stidele bludnog kraja, gradske vlasti su 2011.godine odlučile da “ugase crvene fenjere”. “Rua Cor de Rosa”, kako je Portugalci zovu, potpuno je zablistala. Njen asfalst osvežen je roze bojom, a birtije i bordeli u kojima su se nekada okupljala “lica sa druge strane zakona” pretvoreni su u moderne barove: Music Box, Povo, Penão Amor, Sol e Pesca. Tik pored Roze ulice nalazi se i popularno mesto za sve lokalce Mercado da Ribeira. Ukusi mora, miris raznih svetskih kuhinja i spojene klupe gde uz svaki zalogaj prozboriš koju sa svojim susedom, daju neverovatan šarm mestu koje je svakodnevno otvoreno do 2 sata posle ponoći.

izvor: Wikipedia

Istorija nije nestala kao gumicom izbrisana. U znak sećanja na neka prošla vremena, barovi su ostavili ribarske mreže i sidra kao dekor. Ali dekorativni elementi ne govore. Oni koji to mogu ćute.

Možda se stide.

Ili su samo zatvoreni po prirodi.

Pitam se šta sve zna onaj nadvožnjak koji ulici daje instagramičnu lepotu. Ili one orolune fasade. Ili sam pločnik ispod  ružičaste maske.

Šta znaju ljudi?!

Ja sam za njih stranac, neko ko ne zna njihov jezik i živi na nekom tamo Balkanu. A ne znaju da mi na tom drugom evropskom poluostrvu imamo dobru empatiju. Da saosećamo. Da je naša istorija još burnija. Možda će jednom hteti da podele neke škakljive pričice i da ubacim “interesting facts” u ovaj tekst.

Do tada, stavite ružičaste naočare i prošetajte šarmantnom ulicom u podnožju Bairro Alta. I naravno sliku objavite na Instagramu 🙂

02/04/2019 Lisabon, Portugalija