Posted in Lisabonski tramvaji i uspinjače

Lisabonski tramvaji i uspinjače

Lisabonski tramvaji i uspinjače Posted on April 14, 2019

Koji mistični šarm odaju lisabonski tramvaji da budu simbol ovog grada?

Šta je to što tera sve te profesonalne fotografe da satima čekaju kako bi ih  “upecali” u savršenom kadru? Kolone turista da  stoje u redovima na trgu Martim Moniš (Martim Moniz) kako bi ušli u broj 28? Modne blogerke da poziraju ispred zaustavljenih vozila  takmičući se u broju lajkova na Instagramu?

Ima ih u skoro svakom velikom gradu, ali nigde nisu turistička atrakcija kao u prestonici Portugalije.

U Lisabonu postoje dve vrste tramvaja: moderni “Articulado” i istorijski “Remodelado”. Od prvih treba istaći broj 15, jer vozi iz centra do kvarta Belem u kome se nalaze istoimena kula, Spomenik otkrićima i Manastir Žeronimo.

Naš objekat interesovanja ipak su ovi drugi, pretežno žuti, sa drvenim klupama za sedenje i otvorenim prozorima kako biste osetili vetar Atlantika dok jurite uskim brdovitim ulicama najstarijih četvrti grada. Najpoznatija ruta je 28, od Trga Martim Moniš do Kampo Ouriki (Campo Ourique). Morate ući na početnoj stanici ukoliko želite da sedate. Međutim, da biste zaista osetili šta znači avantura, ustanite i prepustite se. Skotrljajte se niz Alfamu, migoljite se uz brda Bairro Alta, provlačite se kroz more turista u Baiši i raskoši Estrele.

Priča istorijskih tramvaja počinje davne 1873. godine kada je uspostavljeno 6 linija. Konji su vukli prvo vozilo 17.novembra, da bi ih struja odmenila nakon godinu dana. Do 1959.godine bilo je 27 linija, od kojih 6 kružnih. One postoje i danas, a njihovi brojevi su: 12,15,18, 24, 25 i 28.

Ne osvajaju samo tramvaji brda Lisabona, već i uspinjače. Kada je napravljena, 1884.godine, Elevador da Lavra postala je prva uspinjača na svetu. Povezuje Aveniju Liberdade i  Anžos (Anjos), rezidencijalno-stambeni kvart.

Turisti prosto pomahnitaju kada vide Elevador da Gloria, koji ih od Trga Restauradores vodi do vidikovca San Pedro de Alkantara. Ako nemate kupljenu kartu, možete isto to uraditi kod vozača, ali za pozamašnu sumu od 3,8 evra.

Elevador da Bica je uspinjača koja saobraća kroz najlepšu ulicu grada, Rua da Bica Duarte Bela. Možda je lepše hodati kroz niz ulicu dok uspinjače zuje oko vas nego li se voziti njima. Na taj način uskraćeni ste za sliku žute uspinjače ispred fasada oblepljenih azuležosima i terasicama punim cveća i belih čaršava.

I dok trčite kroz grad da biste isprobali sva prevozna sredstva, nikako nemojte zaobići najrakošniji lift u Lisbonu – Elevador de Santa Žusta. Iz Baiše u visinu od 32 metara vas vine do crkve Igreža do Karmo (Igreja do Carmo). Njegovu neo-gotsku lepotu kreirao je učenik Gustava Ajfela. Kako biste uspeli da se vozite ovim kitnjastim liftom, potrebno je da sačekate u redu oko 20ak minuta.

Dok se sladite paštelom, slušate fado u Alfami ili večerate u nekom od finih restorana na stepenicama Bairro Alta, napravite plan vožnje javnim prevozom po gradu. Jer… Lisabon su tramvaji, ono što čini ovaj grad drugačijim od drugih.

01/04/2019 Lisabon, Portugalija